Volgens raadslid Guy Paulis (LDD) is er van alles 'loss'' aan het dossier van de Delhaize in het centrum van Herentals. De gevraagde verbouwing werd volgens Paulis door het schepencollege negatief geadviseerd. De extra parking staat op de helling.

De parking van Delhaize (Grote Markt - Koppelandstraat) kwam al veelvuldig ter sprake in de Herentalse gemeentepolitiek. Zowel meerderheids- als oppositiepartijen hechtten er veel belang aan om via die parking de parkeerproblematiek in het centrum te verlichten. Ikzelf ben steeds pro Delhaize-parking geweest, uiteraard, maar vond het ongepast dat politici de beschikbaarheid van een private parking aangrepen om op openbaar domein naar hartenlust parkeerplaatsen te schrappen… Ik zag en zie de Delhaize-parking eerder als een zeer welkom surplus, die idealiter nog uitgebreid en geoptimaliseerd wordt, maar nooit een vervanging kan zijn voor parkeren in het centrum.
 
Echter, de sp.a-CD&V-meerderheid bakt het nu nóg bruiner. De Delhaize-eigenaars vroegen recent een stedenbouwkundige vergunning aan voor het verbouwen van de supermarkt en het vernieuwen van bijhorende parking. Dit was helemaal niet onverwacht, want resultaat van uitgebreide besprekingen vooraf én door het schepencollege reeds publiek geciteerd tijdens een gemeenteraadszitting…
De aanvraag betreft twee delen. Enerzijds zou de bestaande supermarkt verbouwd, vernieuwd en uitgebreid worden. Anderzijds zou de bestaande parking opgehoogd en opnieuw aangelegd worden, op de parking zouden de parkeerplaatsen op een andere manier georiënteerd worden zodat een betere interne circulatie kan worden bekomen, en tevens zou de verharde oppervlakte uitbreiden aan de noordoostelijke zijde van het terrein (daarover werd eerder ook al een akkoord bereikt met de aanpalende eigenaar, het Herentalse OCMW).
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 14/4/2011 tot en met 13/5/2011. Tijdens dit openbaar onderzoek werd geen enkel bezwaarschrift ingediend.
Geen enkel bezwaarschrift én een schepencollege dat eerder verklaarde positief te staan t.o.v. de parkingplannen… dan verwacht je groen licht…
Helaas: het schepencollege bestond het recent om de aanvraag ongunstig te adviseren!Het dossier wordt op haast alle aspecten kansloos neergesabeld, inclusief de parking (het dossier wordt nu overgedragen aan Stedenbouw Antwerpen, maar met een dergelijke waslijst aan opmerkingen vanuit de Stad staat de negatieve uitkomst vast).
 
Dit is toch te gek voor woorden. Ons stadscentrum wordt de keel toegeknepen en werkelijk elk lichtpuntje wordt ontnomen. Bovendien communiceert men misleidend, zet iedereen op het verkeerde been, en dient dan een project een dolkstoot toe in een gesloten schepencollegezitting. Bijzonder triest.
 
 
Guy Paulis
gemeenteraadslid Herentals